Monday, January 19, 2009

Resepi untuk orang lepas pantang


Tak lama dulu adik saya baru lepas bersalin, jadi dia pun tinggal sebentar dengan kami kerana suaminya kerja banyak outstation. Kalau nak tahu makanan orang bersalin ni payah sikit. Tak boleh makan makanan bergoreng atau sebarangan. Ayam, daging, ikan yang gatal-gatal dan sayur yang sejuk-sejuk lagi tak digalakkan terutama bagi yang ada buat pembedahan pula.

Jadi semasa dia tinggal bersama kami, terpaksalah masak yang special untuknya. Antara resepi tersebut ialah resepi sup ikan haruan. Begini caranya

SUP IKAN HARUAN


BAHAN 2

Ikan haruan - 2/3 ekor bersaiz sedang di perap dengan asam jawa untuk hilangkan bau hanyir
Bawang putih & bawang merah
Halia
Sedikit lengkuas
Sedikit rempah sup & sup bunjut
lobak merah
lada hitam
tomato

Perapkan ikan haruan dengan asam jawa untu 20-30 minit, kemudian basuhkan ia bersih-bersih. Didihkan air sedikit dan masukkan bawang putih & bawang merah ( ditumbuk), halia, lengkuas. Biarkan seketika dan masukan pula rempah sup atau sup bunjut dan lada hitam. Masukkan ikan haruan, lobak merah last sekali tomato (optional) .Tambah garam & gula secukup rasa Masakkan hingga ikan telah masak dan kuih pekat sikit. Hidangkan panas-panas bersama daun sup, daun bawang serta bawang goreng. Sedap....mai makan.

Untuk orang yang bersalin digalakkan menambah halia dan lada hitam banyak sedikit, supaya badannya tak sejuk. Elakkan penggunaan ajinomoto yang tidak bagus untuk kesihatan sebaliknya gunakanlah garam kasar dan sedikit gula untuk mendapatkan efek yang hampir sama dengan ajinomoto.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment